Levering in heel NL

All-in tarieven

Gemakkelijk besteld

Snelle levering
Gratis annuleren *

Krijgen we binnenkort statiegeld op blik?

Dat we allemaal minder afval gaan produceren is natuurlijk belangrijk voor het milieu. We moeten er steeds meer naar streven om een circulaire economie te creëren. Op veel vlakken lukt dat al best aardig. Door diverse campagnes word aangespoord om kapotte elektronische apparaten in te leveren op een centraal punt of om het apparaat te repareren. Toch gaat het lastig zijn om geen afval te produceren. Het is dan ook zaak om de hoeveelheid afval die we per dag produceren, goed te scheiden en te recyclen.
De overheid verzint veel plannen om iedereen aan het scheiden van afval te krijgen. Er zijn namelijk nog steeds een hoop mensen die het niet doen. Deze maand stelde de coalitie voor om statiegeld op blik in te voeren. Het idee kwam van regeringspartij ChristenUnie en de motie werd ondersteund door CDA, D66, SP, PvdA en GroenLinks. Gaan we in 2022 dus ook blik in de supermarkt moeten inleveren zoals in Duitsland?

Statiegeld op blik

Bij een vakantie in Duitsland staan we er soms wel eens van te kijken dat er niet alleen statiegeld op grote flessen zit, maar ook op kleine flesjes en blik. In Duitsland is dat zelfs al sinds 2003. Het klinkt misschien een beetje als een gedoe, maar het is wel zeer effectief. Mensen leveren sneller hun blik in of kopen geen producten meer in blik. In Duitsland werd namelijk in 2005 een flinke daling gemerkt van de verkoop van producten in blik.
Ook de Nederlandse regering wil de maatregel invoeren. Het plan ligt op tafel maar moet nog goedgekeurd worden. Wel kondigde staatssecretaris Van Veldhoven aan dat ze een versnelde beslissing wil gaan nemen over de invoering van statiegeld op kleine plastic flessen. Misschien dat het dus ook snel kan gaan met blik.

Minder zwerfafval

Wij al verhuurder van afvalcontainers zijn natuurlijk dagelijks bezig met afval. We hebben veel klanten die een afvalcontainer huren en er op die manier voor kiezen om met een goedkope container hun afval te scheiden. Als u namelijk kiest voor een container huren, kunt u een container kiezen die bij uw afvalstroom past. Een afvalcontainer huren die precies bij uw klus past, is dus geen enkel probleem en kan voor elke portemonnee. Helaas denkt niet iedereen zo over het inzamelen van afval en beland er nog veel in de berm van de weg of de natuur.
We kennen natuurlijk de grote afvaldumpingen, maar kijk eens in het gras naast een fietspad hoeveel blik daar ligt. Daar wil de regering nu iets aan doen en dat is een goede zaak.

Het bedrijfsleven

Een particulier kan bij ons een goedkope container huren, maar ook zeker een bedrijf kan een container huren. De regering voert de maatregel rond blik namelijk niet meteen in, maar geeft het bedrijfsleven de kans om de komende tijd er voor te zorgen dat minder van hun producten in de berm terecht komen. Denk daarbij aan teksten op verpakkingen of campagnes.