085 003 0208

Levering in heel NL

All-in tarieven

Gemakkelijk besteld

Snelle levering

De belangrijkste informatie over afval in Nederland

In Nederland zijn we tegenwoordig steeds meer begaan bij het milieu en dat is een goede zaak. We worden steeds meer met onze neus op de feiten gedrukt als het aankomt op zaken als het broeikaseffect en de opwarming van de aarde. Ook het produceren en hergebruiken van afval speelt een belangrijke rol in dit proces. Wij Nederlanders doen het, in vergelijking met buurlanden, goed als het aankomt op het scheiden van ons afval. Maar ook voor ons is er nog ruimte voor verbetering.

Waarom afval scheiden?

Producten gaan op een gegeven moment stuk. Dat is een feit wat zorgt voor afval. Wanneer u een product niet meer nodig heeft en besluit om het weg te gooien, bestaan er grofweg twee mogelijkheden. Ofwel u sorteert het afval zodat het kan worden hergebruikt. Zo kan bijvoorbeeld van het zink uit oude batterijen nieuwe dakgoten worden gemaakt. De tweede mogelijkheid is dat het afval bij de grote stapel ‘restafval’ komt en wordt verbrand in verbrandingsovens. Niet alle soorten afval kunnen worden hergebruikt, maar veel wel. Denk aan papier, glas, plastic, textiel, GFT en batterijen. Het doel van hergebruiken is om de waardevolle materialen uit het afval opnieuw te gebruiken bij het produceren van nieuwe producten. Het hergebruiken van oud materiaal kost veel minder energie dan het winnen van nieuwe grondstoffen en is daarmee beter voor het milieu. Maar ook voor u persoonlijk kan het voordelig zijn om afval te scheiden. Hiermee zal namelijk met verloop van tijd de afvalstoffenheffing van uw gemeente lager worden.

Hoe kunt u zorgen voor minder afval?

Afval scheiden is, zoals hierboven te lezen, dus goed voor het milieu. Maar nog beter is het om überhaupt minder afval te produceren. De gemiddelde Nederlander produceert ieder jaar zo’n 500 kilo aan afval. Een fors getal dat in veel gevallen flink omlaag kan. Wat kan u doen om uw afval productie te verminderen? Een ogenschijnlijk simpele oplossing is om vaker kapotte producten te laten repareren. In vroeger tijden gingen bepaalde spullen wel generaties lang mee. Tegenwoordig leven we veel meer in een zogeheten ‘wegwerpmaatschappij’. En dat terwijl uw kapotte artikelen vaak nog best te maken zijn. Denk bijvoorbeeld aan kleding, horloges of elektrische apparaten. Misschien bent u zelf niet zo handig, maar dan kunt u altijd de hulp van een handige vriend of professional inschakelen. Een andere tip is om uw oude spullen, als u er dan toch echt op uitgekeken bent, op Marktplaats te zetten of naar een tweedehands winkel te brengen. Zo heeft een ander er ook nog plezier van.

Hoe kunt u uw afval scheiden?

Wij Nederlanders zijn in vergelijking met andere Europese landen goed bezig als het aankomt op het scheiden van ons afval: maar liefst 50% van het afval dat we weggooien leveren we gescheiden in. Maar volgens Milieu Centraal zou dit getal nog omhoog kunnen naar 80%. Nog ruimte voor verbetering, dus. Maar hoe kunt u nu nog beter uw afval scheiden? Wat betreft papier en glas gaat het vaak al goed. Maar denk ook eens aan GFT afval. Dit soort afval komt vaak nog bij de grote stapel ‘restafval’ terecht en dat is zonde. Sinaasappeltje geschild? Doe de schil in de GFT bak? Klokhuis van uw appel? Zelfde verhaal. Van GFT afval kan biogas en compost worden gemaakt. Ook plastic afval scheiden kan nog beter in Nederland. U kent vast wel die doorzichtige PMD zakken. Gebruik deze ook. Gooi uw plastic afval, blikjes en drinkverpakkingen in deze zak. Er kan van dit soort afval heel goed nieuw verpakkingsmateriaal worden gemaakt.

Verantwoord uw afval scheiden

Uw afval scheiden is goed voor mens en milieu. Toch bestaan er soms wat misverstanden over wat nu wel en niet in de papierbak of PMD zak mag. En dat is zonde, want dan leiden uw goede bedoelingen wat betreft afval scheiden toch niet tot het gewenste resultaat. Informeer u daarom goed over wat voor soort afval er precies hoort bij wat. Wist u bijvoorbeeld dat reclame folders niet bij het oud papier horen? Deze zijn namelijk gemaakt van plastic. Hetzelfde geldt voor pizzadozen van afhaalpizza’s. Die dozen zijn te vet om te recyclen. Als er te veel van dit soort niet bruikbare papier tussen het papier afval zit, noemen we dat vervuiling. Wanneer het recyclebureau eerst moet uitzoeken welk materiaal er niet tussen hoort, kost dat veel tijd en geld. Als er te veel vervuiling is, zal al het materiaal alsnog in de verbrandingsoven gaan en kan er helemaal niet hergebruikt worden. Dat is zonde, dus lees u goed in op de afvalscheidingswijzer.

Grofvuil inzamelen

Het grootste deel van uw afval, daar heeft u zelf vrij weinig omkijken naar. U deponeert het in de desbetreffende vuilnisbak en de gemeente haalt het op vaste tijden per week op. Soms zit u echter met afval dat te groot is voor de vuilnisbak. Wat doet u dan? Als het om grote producten gaat, zoals oude meubels of kapotte matrassen of grote stukken piepschuim, spreken we van grofvuil. In de meeste gemeentes is het mogelijk om een afspraak met de gemeente ta maken dat zij uw grofvuil bij u komen ophalen. Anders kunt u, als het past, ook zelf uw grofvuil naar het afvalstation rijden.

Afval bij een verbouwing

Wanneer u in huis aan het verbouwen bent, levert dit vaak een grote hoeveelheid afval op. En niet al dat afval zal simpelweg in de vuilnisbak passen. We spreken hierbij van bouwafval en sloopafval. Voor dit soort afval is het aan te raden om een container te huren. Hiervoor kunt u een verhuurbedrijf benaderen. Zij leveren de container dan meestal bij u aan voor zo lang u denkt hem nodig te hebben. Een verbouwing is namelijk meestal niet in één dag geklaard. Wanneer u klaar bent met de container komt het verhuurbedrijf hem weer ophalen en brengt het bouw- en sloopafval voor u weg. Let er bij dit soort afval wel op dat u niet met bijvoorbeeld asbest in aanraking komt, want dit kan giftig zijn.