Levering in heel NL

All-in tarieven

Gemakkelijk besteld

Snelle levering
Gratis annuleren *

Hoe wordt plastic eigenlijk gerecycled?          

Bij een container huren voor bijvoorbeeld tijdens een verbouwing gaat er een hoop afval in de container, eigenlijk altijd meer dan u van te voren denkt. Hout, glas, zand, stenen en ga nog maar even verder. Vaak komt u ook plastic tegen. Uiteraard kan dit ook gewoon in de container maar let wel op dat u gaat voor de juist afvalcontainer huren. In de containers voor bouw en sloopafvalgrofvuil (huisraad) en dakafval mag plastic. Hou daar zeker rekening mee want bij het verkeerd beladen van een container worden extra kosten in rekening gebracht die uw goedkope container ineens een stuk duurder maken.

Een vraag die we vaak krijgen is hoe plastic gerecycled wordt. Worden de lege flessen die u bijvoorbeeld inlevert in de supermarkt weer gewoon opnieuw gevuld? We leggen stap voor stap uit hoe het in zijn werk gaat.

Verschillende soorten plastic

Plastic is niet zomaar plastic, er bestaan een hoop verschillende soorten plastic. Zo kun je het ene soort plastic zoals polypropeen en pvc goed gebruiken voor producten die stevig moeten zijn, maar heb je ook polyethyleentereftalaat wat u waarschijnlijk wel kent als pet. Hier komt de benaming voor de pet-fles vandaan. Dit soort plastic is zeer goed recycleerbaar.

Van uw goedkope container naar een nieuw product

U bent klaar met uw afvalcontainer huren want hij zit helemaal vol. Tijd om te gaan recyclen dus. Het is belangrijk dat de verschillende soorten plastic van elkaar gescheiden worden omdat niet elke plastic even goed recycleerbaar is. Daarom leveren we onze flessen ook apart in.

Bij de fabriek komt het plastic aan in grote balen die tot kleine snippers worden vermalen in een shredder. Al deze stukjes gaan over verschillende lopende banden waar bijvoorbeeld metaal tussen het plastic uit wordt gehaald. Een belangrijk onderdeel tijdens het scheiden van de verschillende soorten plastic gebeurd in een grote bak met water. Sommige soorten plastic blijven drijven en andere zinken naar de bodem. Het plastic van een plastic fles zelf zinkt bijvoorbeeld naar de bodem en kan zo makkelijk gerecycled worden in een nieuwe fles. De dop en het etiket zijn beide van een ander soort plastic en blijven drijven. Van de dop worden pallets gemaakt en van het etiket nieuwe bloempotten.

De snippers plastic worden als ze gescheiden zijn goed gewassen en gaan als schone snippers de oven in. Onder ruim 300 graden wordt het plastic gesmolten tot een grote brei en wordt het plastic door een vorm geperst. Meestal worden er lange strengen van gemaakt die later makkelijk in kleinere korrels kunnen worden gehakt. Deze schone zuivere plastic korrels gaan vervolgens naar een fabriek waar bijvoorbeeld nieuwe flessen of andere producten kunnen worden gemaakt. De korrels kunnen meteen gesmolten worden en in een nieuwe vorm worden geperst.

Goed afval scheiden is dus zeer belangrijk. Hou er bij het container huren dus rekening mee dat u de juiste container huurt.