Levering in heel NL

All-in tarieven

Gemakkelijk besteld

Snelle levering
Gratis annuleren *

Afval scheiden binnen de gemeentes gaat op de schop 

Afval scheiden is belangrijk voor het milieu. Verschillende afvalstromen kunnen op deze manier beter worden hergebruikt en minder afval beland in de natuur als zwerfafval. Het scheiden van afval krijgt daarom de laatste tijd veel aandacht in het nieuws en in verschillende campagnes. Dat er veel aandacht aan wordt besteed is een goede. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in Nederland steeds meer afval wordt gescheiden en gerecycled.

We zijn dus op de goede weg. Vanuit de gemeente wordt tegenwoordig veel gedaan om het inleveren van verschillende afvalstromen zo makkelijk mogelijk te maken. Een verandering die we in Nederland steeds meer zien.

Met dank aan de gemeentes

Dat afval steeds meer gescheiden wordt, is voor een groot deel te danken aan de gemeentes in Nederland. Gemeentes maken het steeds makkelijker om huishoudelijk afval te scheiden. We kennen natuurlijk al de glasbak en papierbak, maar tegenwoordig is het ook eenvoudig om het plastic apart in te leveren. Ook maken gemeentes de glasbakken en papierbakken beter bereikbaar. Steeds meer gemeentes kiezen voor ondergrondse containers op centrale plaatsen. Op deze manier heeft iedereen een glas- en papierbak in de buurt, maar wordt het straatbeeld niet meer ontsierd.

Het Diftar systeem

Een verandering die in een aantal gemeentes is doorgevoerd, is het Diftar systeem. Diftar is een afkorting voor gedifferentieerde tarieven. Dit houdt in dat een huishouden geen vast bedrag per jaar meer betaald voor het legen van de grijze afvalcontainer. In plaats daarvan wordt juist betaald per keer dat de container aan straat staat. Hoe meer afval een huishouden dus aan straat zet, hoe hoger de rekening zal zijn aan het einde van het jaar. Dit systeem maakt het heel aantrekkelijk om glas, papier en plastic te scheiden omdat deze afvalstromen nog wel gratis zijn in te leveren.

Wanneer u met een grote hoeveelheid afval komt te, zitten is het lastig om deze kwijt te kunnen in de grijze container. U kunt op en neer rijden naar de milieustraat, maar u kunt ook een speciale afvalcontainer huren. Wanneer u kiest voor een container huren kunt u eenvoudig al uw afval in de container laden en de container wordt netjes weer opgehaald. De kosten voor een container huren vallen reuze mee en met een goedkope container bespaard u dus een hoop tijd en sjouwwerk.

Beter voor de portemonnee

Als we minder afval hebben om in te leveren, scheelt dat in de portemonnee. Wanneer al het plastic apart wordt ingezameld, hoeft de grijze container minder vaak aan straat te staan en dat scheelt in de kosten. Ook wanneer een gemeente niet met het Diftar systeem werkt.

Wanneer iedereen actief bezig is met het scheiden van afval, is dat beter voor het milieu. Dat begint al bij het apart verzamelen van afval en een goedkope container huren bij een verbouwing of klus in de tuin. Als u namelijk kiest voor een afvalcontainer huren, kunt u speciaal voor uw afvalstroom de juiste container zoeken. Dit maakt het recycleproces een stuk makkelijker.