Levering in heel NL
All-in tarieven
Gemakkelijk besteld
Snelle levering
Gratis annuleren *
×
Dit kan tot 1 werkdag (Maandag t/m Vrijdag) voor levering tot 15:00 uur. Alleen telefonisch!
Plastic zwerfafval voorkomen is van levensbelang
Iedereen weet dat het beter is om het afval gescheiden in te zamelen en niet zomaar weg te gooien. Op die manier wordt het milieu minder belast. Toch wordt er nog steeds heel veel plastic op straat gegooid. Wellicht heeft dit te maken met het feit dat veel mensen niet goed weten hoe schadelijk plastic afval in werkelijkheid is. In deze blog vertellen we iets meer over de gevaren van plastic zwerfafval.
Plastic belandt in de oceaan
Het aardoppervlak bestaat voor zo’n 72% uit water. Dit betekent dat het grootste gedeelte van onze planeet uit water bestaat. Dit water is van levensbelang. Zo is meer dan de helft van alle mensen op aarde afhankelijk van het voedsel uit de zee. De zeeën op aarde worden echter steeds meer vervuild door plastic afval. Dit afval bestaat voor een groot deel uit zwerfval wat we op straat gooien. Een ander deel bestaat uit achtergebleven visnetten en synthetische restanten van verzorgingsproducten zoals tandpasta, shampoo enzovoorts. Deze plastic deeltjes zijn niet biologisch afbreekbaar en blijven in de oceanen rondzwerven.
De introductie van de term ‘Plastic Soup’
Het verschijnsel van grote hoeveelheden plastic afval in zee wordt ook wel ‘Plastic Soup’ genoemd. Deze term werd bedacht door een zekere Charles Moore. In 1997 zeilde deze kapitein van Hawaii naar Zuid-Californië. Tijdens zijn reis over de Grote Oceaan viel het hem op dat er dagelijks veel plastic langs de boot dreef. Moore deed hier meer onderzoek naar en realiseerde zich dat het plastic niet alleen dreef maar ook in hoge concentraties in zogenaamde waterkolommen rondzweefde. Charles Moore bedacht hiervoor een term: ‘Plastic Soup’.
Het plastic uit de oceaan dringt ook onze voedselketen binnen
Het spreekt voor zich dat al dat plastic heel schadelijk is voor de dieren die in de zee leven. Zo raken veel dieren verstrikt met de dood als gevolg. De dieren krijgen het plastic echter ook binnen. Dit komt doordat het plastic afval na verloop van tijd in kleine deeltjes uiteenvalt. Deze kleine deeltjes worden voor plankton of ander voedsel aangezien en opgegeten. Voor veel dieren zijn deze giftige deeltjes levensbedreigend. Dit geldt echter ook voor ons als mensen. Veel mensen zijn voor hun voedsel afhankelijk van vis, schaaldieren en andere zeedieren. Op die manier krijgen ook mensen de giftige plastic deeltjes weer binnen. Het plastic in de oceaan vormt uiteindelijk dus niet alleen bedreiging voor het leven in de zee, maar ook voor onze eigen gezondheid.
Zwerfafval is de belangrijkste veroorzaker van de Plastic Soup
De Plastic Soup wordt uitsluitend door mensen veroorzaakt. 80% van al het plastic wat in zee belandt is het gevolg van industriële lozingen en zwerfafval. Slechts 20% wordt veroorzaakt door schepen, off-shore industrie en de visserijsector. Dit betekent dat de meeste vervuiling afkomstig is van ons als consumenten. Dit plastic spoelt aan op stranden en verdwijnt zelfs tot op grote dieptes in de zee. De Ellen McArthurFoundation heeft voorspeld dat de wereldzeeën in 2050 meer plastic dan vis zullen bevatten. Een beangstigende gedachte.
Voorkomen dat uw plastic in zee belandt
Wij als mensen zijn allemaal medeverantwoordelijk voor het ontstaan van de Plastic Soup. Het is daarom ook onze taak om er wat aan te doen. Dit betekent dat we plastic afval serieus moeten nemen en gescheiden moeten inzamelen. De overheid moedigt dit aan door speciale afvalcontainers te plaatsen. Als consument moeten we hier vooral gebruik van maken en ons plastic afval in deze containers deponeren. Op die manier kunnen we de hoeveelheid zwerfafval zoveel mogelijk beperken. Dit afval kan dan niet meer in zee belanden waardoor we verdere schade aan mens en dier zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Een bijkomend voordeel van het gescheiden inzamelen van plastic is dat we het kunnen recyclen. Door te recyclen hoeft er minder nieuw plastic te worden geproduceerd. Ook langs die weg kunnen we ervoor zorgen dat we het milieu minder belasten.
Minder afval produceren
Afval scheiden is enorm belangrijk maar wordt gecompliceerd doordat we ieder jaar meer plastic produceren en dus ook weggooien. Het kan daarom ook de moeite waard zijn om minder afval te produceren en op die manier te voorkomen dat het in zee beland. Dit is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Vaak zijn het juist de kleine dingen die veel effect kunnen hebben. Neem bijvoorbeeld dat plastic tasje in de winkel. Dat tasje gebruikt u waarschijnlijk maar één keer, waarna u het weggooit. Waarom dan niet gewoon dat tasje weigeren? U kunt immers ook uw eigen boodschappentas gebruiken. Ook kunt u er voor kiezen om minder verpakte producten te kopen. Dit kan bijvoorbeeld op de markt. Hier kunt u uw eigen tas of glazen pot laten vullen met een product naar keuze. Ook op de werkvloer kunt u minder plastic afval produceren. Laat dat plastic bekertje bijvoorbeeld staan en gebruik in plaats daarvan uw eigen mok. Op die manier smaakt de koffie ook meteen een stuk beter.