Levering in heel NL

All-in tarieven

Gemakkelijk besteld

Snelle levering
Gratis annuleren *

Stop met weggooien, start met een circulaire economie            

Stel u heeft een nieuwe telefoon of wasmachine nodig. Na het kopen van het nieuwe product gooit u het oude product weg. Wat heeft u namelijk aan een oude wasmachine waar u niks meer mee doet. Doordat u oude producten weg gooit, komen we op aarde met steeds meer afval te zitten. Dat willen we natuurlijk zo min mogelijk, maar hoe doen we dat? Een circulaire economie is de oplossing.

Het huidige lineaire systeem

Op dit moment gooien we telkens onze oude producten zoals de telefoon en wasmachine weg. Dit noemen we een lineair systeem. We maken iets, gebruiken het vervolgens en gooien het weg. Dat weggooien zorgt voor afval en vooral het verspillen van grondstoffen. Grondstoffen die zijn gebruikt voor het maken van een product, hebben na het weggooien geen toekomst meer. Dat is verspilling en natuurlijk zonde van de grondstoffen. Grondstoffen die we uit de aarde halen worden steeds schaarser. Het is dus zaak dat we daar slimmer mee om gaan.

Afkijken van de natuur

In de natuur bestaat geen lineaire systeem. Alles wat de natuur geeft, wordt vervolgens ook weer door de natuur gebruikt. Dit systeem noemen we een biologische kringloop. Reststoffen die overblijven van bijvoorbeeld een gevallen boom of dood dier, vloeien terug in de natuur. Denk bijvoorbeeld aan dieren die bloemen en planten eten. Deze dieren worden vervolgens weer gegeten door andere dieren. Zo gaat de biologische kringloop door zonder het creëren van afval.

Wanneer we als mensen grondstoffen gebruiken, is het dus zaak om er voor te zorgen dat ze goed hergebruikt kunnen worden. Zo gaan we verspilling tegen. Ook worden steeds meer materialen gebruikt die biologisch afbreekbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan verpakkingen die gemaakt zijn van milieuvriendelijke en volledig composteerbare stoffen in plaats van plastic.

Hergebruiken in een technische kringloop

Een wasmachine, telefoon of koelkast kunnen we natuurlijk niet maken van composteerbare materialen. Voor dit soort producten kan gebruik worden gemaakt van een andere kringloop, namelijk een technische kringloop. Bij een lineaire systeem gooien we een oude telefoon weg nadat we hem niet meer gebruiken. Bij een technische kringloop brengt u de telefoon terug naar de leverancier en worden onderdelen uit de telefoon hergebruikt. In een technische kringloop worden producten zo ontworpen dat ze makkelijk te demonteren zijn. Zo kunnen materialen zoals metaal makkelijk worden hergebruikt en kan van een oude telefoon eenvoudig een nieuwe telefoon worden gemaakt.

Het belang van een circulaire economie

Een circulaire economie richt zich dus op twee punten. Het tegen gaan van waardevernietiging en dus zo min mogelijk afval creëren en het hergebruik van producten en grondstoffen maximaliseren. Het is dus niet alleen goed voor het milieu, maar in de loop van de tijd zal het ook in de portemonnee gaan schelen. Zodra grondstoffen steeds schaarser worden, zullen namelijk de prijzen van deze grondstoffen ook gaan stijgen.