Levering in heel NL

All-in tarieven

Gemakkelijk besteld

Snelle levering
Gratis annuleren *

Gemeente Renkum tevreden over resultaten nieuw afvalbeleid

In Oosterbeek wordt vanaf begin september PMD, plastic verpakkingen, blik en drinkpakken, elke week opgehaald. Tot die conclusie komt de gemeente Renkum na evaluatie van de dit jaar ingevoerde nieuwe afvalinzameling. Het verhogen van de ophaalfrequentie heeft twee hoofdredenen: het aanbod van PMD is sinds de start van de inzameling in 2015 meer dan verdubbeld. Doordat inwoners veel meer afval scheiden ondervinden mensen problemen met het opslaan van volle zakken PMD. Daardoor staan er buiten de ophaaldagen regelmatig PMD-zakken aan de weg.

Hoog percentage afval scheiding

Wethouder Wendy Ruwhof uit zich tevreden tijdens de evaluatie: ,,De nieuwe manier van inzamelen is succesvol. Het scheidingspercentage ligt nu al (stand mei) op 79,5%. Dat is boven verwachting.” Daarmee is de doelstelling om 75% van het huishoudelijk afval geschikt te maken voor hergebruik nu al behaald, maar als het aan de wethouder ligt leunt Renkum niet achterover en wil als het even kan dit scheidingspercentage nog verder verhogen.

Nieuwe maatregelen

De bijgestelde doelstellingen vragen om nieuwe maatregelen volgens de wethouder. Naast de invoering van het wekelijks ophalen van PMD per begin september wil Renkum ook onderzoeken of een meer frequente inzameling van gft+e in de wintermaanden haalbaar en wenselijk is. Wethouder Wendy Ruwhof: ,,We gaan de oude ondergrondse containers geschikt maken voor zowel 30 als 60 liter zakken. In de praktijk leverde dit toch teveel gedoe op, met zelfs storingen als gevolg.”

Glas- en textielcontainers

Renkum kijkt ook of het mogelijk is om meer glas- en textrielcontainers te plaatsen. De Schone Buurt Coaches die inwoners met raad en daad bijstaan blijven langer actief. Ook gaat Renkum het aantal openbare prullenbakken voorzien van een zogenaamde ‘inworpverkleiner’. Waarom? Er verdween nogal wat huishoudelijk afval in de openbare prullenbakken na invoering van het nieuwe afvalinzamelsysteem. De wethouder benadrukt nog dat de hogere ophaalfrequentie van PMD geen gevolgen heeft voor de afvalstoffenheffing: ,,Die blijft hetzelfde.”